HG4RUC - Státusz, változások

 
2017. 04. 28.

Állomásazonosító sugárzása szünetel 


vt  
    Ideiglenesen kikacsoltam az HG4RUC állomásazonosító periódikus sugárzását.

    73 de Béla
    HA4BM

2017. 03. 11.

HAMNET és Lora getway bővítések


Műszaki aktivitás keretében ma felkerült a HAMNET felé a 2.3 Ghz-es link a Meleghegy felé. Bízom, hogy a router rövidesen be lesz programozva és kezdődhet a kísérletezés a HAMNET-tel.

A 800Mhz-es Lora gateway antennáját is kicseréltük egy profi darabra. A korábbi 20-30 km-es lefedés növekedését reméljük. Talán 30-40km-re is bővülhet az ellátás körzete. Mellékelek egy pár képet...

Köszönet 4MB Balázsnak!

HA4BM

     2
1   
 3

2017. 02. 15.

Új IP címen a PCR-100-as távvezérelt vevő 


1-2 napos "akadozás" után ismét sikerült bekötni a Köfém-1-est így újra elérhető a PCR-100-as vevő. Most UHF antenna van rajta.

Ezen az új url-en van közvetlenül:

http://89.135.140.117/

(Ha a Java security üzenetet küld akkor a Configure Java parancsal a security tab-on hozzá kell adni a megbízhatő site-okhoz.)

A 2.4 Ghz-es link továbbra is rendelkezésre áll. Jelenleg sugározza is a HAMNET SSID-t amit olcsó Wifi-s eszközökkel venni lehet.
(Én a Lövölde u-n tudom venni és pár Mbits sebességgel rá is tudtam csatlakozni).


73 de Béla HA4BM

2017. 02. 07.

A PCR-100-as távvezérelt vevő használata


Néhány gondolat a Köfém 1-re (az átjátszó QTH-ja) felkerült PCR-100-as vevő használatához. Kísérletként egy kb 400Mhz-es kollineár (koaxokból) készült antenna csatlakozik a vevőhöz .  Gondoltam ha egyszer a HAMNET lejut idáig akkor legyen valami tartalom is rajta Fehérvárról. 
Most ezt el lehet érni az internetről is. Erről a honlapról a HA4KYB bejegyzésnél:

http://www.pcranywhere.com/pcr-online.html

vagy közvetlenül a http://80.99.187.171 cimen. 

Figyelem!
Az eléréshez a Java-nak fent kell lenni a PC-n és a Configure Java paranccsal a security fülön kivételként hozzá kell adni a vevő ip URL-t
( http://80.99.187.171 )

Java beállítás 1
A Java beállítás megnyitható a Vezérlő pultról, vagy a Windows
keresőbe beírt "Java..."  segítségével.

Majd:

Java kivételek
Az "Exception Site List" - kivétell-listára kell felvenni a "http://80.99.187.171" URL-t.

A "PCRClient.jnlp" Java programot csak egyszer kell letölteni, s elmenteni valahova (Ez mindig fixen kötődik a kiválasztott rádióhoz). Ki lehet tenni a parancsikonját asztalra, és az Intézővel a jobb-egeres "Társítás" segítségével a "Java(TM) Web Start Launcher"-rel kell indítani. (Célszerű fixen hozzárendelni a Java-startert, mert ha duplaklikkre a böngésző indul el, akkor az nem a programot indítja, hanem csak újra le akarja tölteni...)  
Ha csak alkalmanként indítunk rádiót a http://www.pcranywhere.com/pcr-online.html honlapról, akkor elegendő a rádióhoz tartozó URL-t engedélyezni a Java számára - pillanatok alatt betöltődik a kiválasztott címhez tartozó rádió.

Jó rádió hallgatást!
Sok 73 de Béla


2017. 02. 06.

Új eszközök

Ma egy pár dolgot telepítettünk a HG4RUC átjátszó mellé. Ime a lista. 

- Felkerült egy UHF vevő antenna, egy PCR-100-as távvezérelt vevő. 10KHz-tól 1300Mhz-ig tud venni.
http://www.universal-radio.com/catalog/widerxvr/3100.html
Ehhez keresek most valami jól használható web-es front end-et. Ha van valakinek ötlete akkor írja meg bátran a comment mezőbe.

- Egy Mikrotik SXT mikrohullámú eszköz is felkerült. Azt tervezzük, hogy ha összejön a HAMNET link akkor ezzen át (is) lesz majd elérhető. Ha az időjárás megengedi akkor talán Márciusban lejut a HAMNET ide is. Több információ itt olvasható:
http://hamnetradio.hu/

- Át lett fordítva a Wifi yagi antenna polarizációja függőlegesre. És most a város felé is jobban be lett fordítva. Egy Wifi-s irányított antennával szerintem a városban elérhető ez a node.

Nem túl régen feltettem egy LoraWan gateway-t is. Ez egy Raspberry PI alapú készülék. Ajánlom a kísérletező kedvű amatőrök figyelmébe ezt a 800Mhzes technológiát. 20-30km-es átvitel mW-okkal. Egy GSM-tracker-t próbálok többek között ezen keresztül. Az aprs.fi-n lehet követni. Az RT ÉK is sokat foglalkozik mostanában ezzel a IoT alap-elemmel. Ez a GW jelenlegi beállítás szerint a svájci Loriot cég hálózatára irányít. Itt ingyenes hozzáférés is kérhető.

Itt tarunk most. Köszönet 4MB Balázsnak a sok segítségért!

73 de Béla HA4BM2017. 01. 02.

Jöhet a hideg :-)

És kész! Jöhetnek a hidegek!
A 2.4Ghz-es link kiépítése sikeresen megtörtént a HG4RUC átjátszóhoz. Így most ismét megy minden szolgáltatás úgy ahogy a régi QTH-n is ment. Wires-X, Echolink stb.
 

HA4BM2016. 12. 21.

HG4RUC - átjátszó - új QTH-n

Sziasztok! Nagyon nagy örömmel érésitek mindenkit, hogy a fehérvári HG4RUC új QTH-ra költözött. 

A Köfém melletti 10 emeletes tetején kaptunk helyet a város önkormányzatától (JN97FE55mv). 

Ez a pont mindenképp jobb kilátással bír Budapest, Velencei tó, M7 és a város irányába is. Talán a bicskei irány lehet gyengébb. De ebben sem vagyok biztos. Mellékelek 2 képet is a telepítési munkákról. Külön köszönet illeti Mikó Balálzst (HG4MB) a nagyszerű munkájáért. Balázs vittel fel és szerelte a tetőre az antennát. 

Minden visszajelzésnek nagyon örülnék!

73! de Béla HA4BM
Antennaxxxxx