A HA4KYB állomás


A múlt évezred utolsó századának második felében a HA/HG4KYB országos, sőt nemzetközileg is ismert és elismert kollektív állomás volt. A szép eredmények eléréséhez az egykori tagok lelkesedése, felkészültsége mellet az akkor rendelkezésre álló anyagi források is szükségesek voltak.

A lelkesedés ma is megvan, talán a felkészültség is, de ezek csak korlátozottan pótolják az elapadt forrásokat, így mai eredményeink is, céljaink is sokkal szerényebbek. De az egykori játszótársak gratulációi nagyon jólestek, amikor közel két évtized elteltével ismét megjelent a HA4KYB hívójel az éterben, köszönjük.

A rádióklub megalakulása utáni kezdeti évek helyiség gondjai természetesen az állomás működését is befolyásolták, inkább csak alkalomszerűen, egy-egy kitelepülés alkalmával tudtunk néhány összeköttetést csinálni. A Technika Házában elég jó helyünk volt, amíg "le nem száműztek" bennünket az alagsorba. HA2SX barátunk (R.I.P.) jóvoltából készülék is akadt, de a minden oldalról toronyházakkal körülvett kétemeletes épület tetején lévő antennákról csak nagyon nehezen találtak ki a rádióhullámok.

Sokat javult a helyzet amikor a klub, és vele együtt a kollektív állomás is új otthonra talált a Szabadművelődés Házában. Persze korlátok itt is vannak. A ház nyitvatartási ideje kötött, így a hétvégi, éjszakai rádiózás egyelőre csak álom. Ezen kívül, a művelődési ház - az egykori Ifjúsági ház - és a vele egybeépült középiskola, Székesfehérvár egyik városképi szempontból meghatározó épületegyüttese, ráadásul a tetőn békésen együtt kell élnünk a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóval, így aztán duplán sem vennék jó néven, ha komoly, nagy antennamonstrumokat telepítenénk. Az antennát azért megoldottuk, van egy elég jól működő LW antennánk. Ez így nem hangzik túl izgalmasnak, de, ha hozzátesszük hogy az egyik vége az utca túloldalán, az egykori pártház, ma a Kodolányi János Főiskola udvarán álló használaton kívüli antennatorony tején, jó negyven méter magasan, a másik vége a művelődési ház legfelső, negyedik emeletének teraszán van, és körben több száz méter távolságban csak egy csónakázó tó, park, sportpálya illetve egy-kétemeletes házak vannak, akkor valószínűleg több, városi panelrengetegből dolgozó amatőrtárs irigyel bennünket. A 85 méter hosszú drót alsó vége közvetlenül csatlakozik egy PICATUNE automata illesztőbe, amely a terasz teteje alatt, az időjárás hatásaitól viszonylag védetten helyezkedik el. Nem egy "big gun" de ezzel az összeállítással valamennyi amatőrsávon tudunk dolgozni, és néha a DX-ek is meghallanak.

A készülékparkunk egyelőre elég szerény, az klubtagok által kölcsönadott, másod- harmadkészülékek. A legkorszerűbb a HA4XR által kölcsönadott IC-737, tartaléknak van egy FT-101ZD amit HA4XM adott át használatra, a vésztartalék pedig egy klasszikus FT-250. Öregecskék, gyengécskék, QSO-zgatni éppen jók.

Takarékos gazdálkodásunk eredményeként 2017-ben végre van annyi tartalékunk, hogy lehetőségünk lesz egy nem teljesen új, de korszerűbb készülék vásárlására. Terveink szerint olyan készüléket szeretnénk, amely a klubból történő forgalmazás mellett lehetővé teszi a kitelepüléseket különböző közösségi rendezvényekre, ahol népszerűsíthetjük hobbinkat, klubunkat, becsalogathatjuk magunkhoz a fiatalokat.

Néhány eddig elért eredményünk az "Események, rendezvények" oldalunkon olvasható.

HA4FY
János