HG4RUC - Státusz, változások

 2017. 08.21-22.
CTCSS gond

"Sziasztok, a Fehérvári HG4RUC átjátszó jelenleg karbantartás alatt van. A CTCSS hibát igyekszem kijavítani, talán a héten el is készül.
Sok 73 de Béla HA4BM" - Írta Béla tegnap, aug. 21-én.

A javítás gyorsan sikerült:

"Sziasztok, a karbantartás sikeresen elkészült a. A az átjátszó ismét üzemel - HA4BM"  (2017.08.22 20:00)2017. 04. 28.

Állomásazonosító sugárzása szünetel 


vt  
    Ideiglenesen kikacsoltam az HG4RUC állomásazonosító periódikus sugárzását.

    73 de Béla
    HA4BM

2017. 03. 11.

HAMNET és Lora getway bővítések


Műszaki aktivitás keretében ma felkerült a HAMNET felé a 2.3 Ghz-es link a Meleghegy felé. Bízom, hogy a router rövidesen be lesz programozva és kezdődhet a kísérletezés a HAMNET-tel.

A 800Mhz-es Lora gateway antennáját is kicseréltük egy profi darabra. A korábbi 20-30 km-es lefedés növekedését reméljük. Talán 30-40km-re is bővülhet az ellátás körzete. Mellékelek egy pár képet...

Köszönet 4MB Balázsnak!

HA4BM

     2
1   
 3

2017. 02. 15.

Új IP címen a PCR-100-as távvezérelt vevő 


1-2 napos "akadozás" után ismét sikerült bekötni a Köfém-1-est így újra elérhető a PCR-100-as vevő. Most UHF antenna van rajta.

Ezen az új url-en van közvetlenül:

http://89.135.136.97/

(Ha a Java security üzenetet küld akkor a Configure Java parancsal a security tab-on hozzá kell adni a megbízhatő site-okhoz.)

A 2.4 Ghz-es link továbbra is rendelkezésre áll. Jelenleg sugározza is a HAMNET SSID-t amit olcsó Wifi-s eszközökkel venni lehet.
(Én a Lövölde u-n tudom venni és pár Mbits sebességgel rá is tudtam csatlakozni).


73 de Béla HA4BM

2017. 02. 07.

A PCR-100-as távvezérelt vevő használata


Néhány gondolat a Köfém 1-re (az átjátszó QTH-ja) felkerült PCR-100-as vevő használatához. Kísérletként egy kb 400Mhz-es kollineár (koaxokból) készült antenna csatlakozik a vevőhöz .  Gondoltam ha egyszer a HAMNET lejut idáig akkor legyen valami tartalom is rajta Fehérvárról. 
Most ezt el lehet érni az internetről is. Erről a honlapról a HA4KYB bejegyzésnél:

http://www.pcranywhere.com/pcr-online.html

vagy közvetlenül a http://pcr1.ha4kyb.hu al-domainen. 

Figyelem!
Az eléréshez a Java-nak fent kell lenni a PC-n és a Configure Java paranccsal a security fülön kivételként hozzá kell adni a vevő ip URL-t
( http://89.135.136.97 )

Java beállítás 1
A Java beállítás megnyitható a Vezérlő pultról, vagy a Windows
keresőbe beírt "Java..."  segítségével.

Majd:

Java kivételek
Az "Exception Site List" - kivétell-listára kell felvenni a "http://80.99.187.171" URL-t.

A "PCRClient.jnlp" Java programot csak egyszer kell letölteni, s elmenteni valahova (Ez mindig fixen kötődik a kiválasztott rádióhoz). Ki lehet tenni a parancsikonját asztalra, és az Intézővel a jobb-egeres "Társítás" segítségével a "Java(TM) Web Start Launcher"-rel kell indítani. (Célszerű fixen hozzárendelni a Java-startert, mert ha duplaklikkre a böngésző indul el, akkor az nem a programot indítja, hanem csak újra le akarja tölteni...)  
Ha csak alkalmanként indítunk rádiót a http://www.pcranywhere.com/pcr-online.html honlapról, akkor elegendő a rádióhoz tartozó URL-t engedélyezni a Java számára - pillanatok alatt betöltődik a kiválasztott címhez tartozó rádió.

Jó rádió hallgatást!
Sok 73 de Béla


2017. 02. 06.

Új eszközök

Ma egy pár dolgot telepítettünk a HG4RUC átjátszó mellé. Ime a lista. 

- Felkerült egy UHF vevő antenna, egy PCR-100-as távvezérelt vevő. 10KHz-tól 1300Mhz-ig tud venni.
http://www.universal-radio.com/catalog/widerxvr/3100.html
Ehhez keresek most valami jól használható web-es front end-et. Ha van valakinek ötlete akkor írja meg bátran a comment mezőbe.

- Egy Mikrotik SXT mikrohullámú eszköz is felkerült. Azt tervezzük, hogy ha összejön a HAMNET link akkor ezzen át (is) lesz majd elérhető. Ha az időjárás megengedi akkor talán Márciusban lejut a HAMNET ide is. Több információ itt olvasható:
http://hamnetradio.hu/

- Át lett fordítva a Wifi yagi antenna polarizációja függőlegesre. És most a város felé is jobban be lett fordítva. Egy Wifi-s irányított antennával szerintem a városban elérhető ez a node.

Nem túl régen feltettem egy LoraWan gateway-t is. Ez egy Raspberry PI alapú készülék. Ajánlom a kísérletező kedvű amatőrök figyelmébe ezt a 800Mhzes technológiát. 20-30km-es átvitel mW-okkal. Egy GSM-tracker-t próbálok többek között ezen keresztül. Az aprs.fi-n lehet követni. Az RT ÉK is sokat foglalkozik mostanában ezzel a IoT alap-elemmel. Ez a GW jelenlegi beállítás szerint a svájci Loriot cég hálózatára irányít. Itt ingyenes hozzáférés is kérhető.

Itt tarunk most. Köszönet 4MB Balázsnak a sok segítségért!

73 de Béla HA4BM2017. 01. 02.

Jöhet a hideg :-)

És kész! Jöhetnek a hidegek!
A 2.4Ghz-es link kiépítése sikeresen megtörtént a HG4RUC átjátszóhoz. Így most ismét megy minden szolgáltatás úgy ahogy a régi QTH-n is ment. Wires-X, Echolink stb.
 

HA4BM2016. 12. 21.

HG4RUC - átjátszó - új QTH-n

Sziasztok! Nagyon nagy örömmel érésitek mindenkit, hogy a fehérvári HG4RUC új QTH-ra költözött. 

A Köfém melletti 10 emeletes tetején kaptunk helyet a város önkormányzatától (JN97FE55mv). 

Ez a pont mindenképp jobb kilátással bír Budapest, Velencei tó, M7 és a város irányába is. Talán a bicskei irány lehet gyengébb. De ebben sem vagyok biztos. Mellékelek 2 képet is a telepítési munkákról. Külön köszönet illeti Mikó Balálzst (HG4MB) a nagyszerű munkájáért. Balázs vittel fel és szerelte a tetőre az antennát. 

Minden visszajelzésnek nagyon örülnék!

73! de Béla HA4BM
Antennaxxxxx